Home | Filosofie | Spelvormen | Rechteren | Warming Up | Literatuur

Literatuur

Een aantal boeken die ik erg inspirerend vond, waarvan de meeste absolute must-reads voor iedereen die serieus met impro bezig is.

 

 

A Guide to Keith Johnstone's Theatresports

Patti Stiles en Shawn Kinly

Wil je weten hoe theatersport eigenlijk ooit bedoeld was? Dit kleine boekje legt het uit, met name veel misverstanden worden uit de weg geruimd. En heleboel dat op deze website staat, is dus niet zoals het ooit bedoeld was.

Aangezien Keith Johnstone er al zo'n 60 jaar mee bezig is geweest, en zijn directe discipelen Patti Stiles en Shawn McKinley van jongs af aan met zijn methodes zijn opgegroeid, hebben ze er meer van begrepen dan wie dan ook, en is het in ieder geval beter doordacht dan wat ik hier tien jaar geleden neer schreef.

Kortom, dit kleine boekje is echt wel even de moeite waard om te kopen. Ik heb zelf een e-boekversie gevonden en gekocht, maar die opent niet goed in geen enkele reader (dd 24/12/2017), dus ik link alleen naar het fysieke exemplaar.

Fysiek boek


Impro

Keith Johnstone

De klassieker waar voor mij alles mee begon, geschreven door de man waar theatersport ooit mee begon. Een enorm inspirerend, positief boek. Tegenwoordig wordt er in Nederland soms iets geringschattend over Keith Johnstone en zijn ideeën gedaan, misschien mede door het feit dat hij indertussen een oude, sacherijnige man is geworden die zijn rug naar de theatersport toe heeft gekeerd. Maar het feit dat hij zichzelf niet meer vernieuwt doet niets af aan de validiteit van zijn ideeën, hoe verkeerd die soms ook begrepen worden.

De Nederlandtalige vertaling is helaas niet meer te verkrijgen. In het Engels zowel als fysiek als e-boek te verkrijgen.

Fysiek boek
E-boek


Improvise

Mick Napier 

Voor mij was dit boek de eye-opener na Impro. Napier schrijft een prachtige 'correctie' op Johnstone en legt uit waarom het geen enkele zin heeft om te roepen dat blokkeren niet mag, en dat ook alle andere improvisatie'regels' je eerder dwars zullen zitten dan zullen helpen. Zijn mening is niet heilig, zijn boek is niet perfect, maar het opent wel vensters die héél verfrissende lucht binnenlaten. Niet alleen voor improvisatieacteurs, maar zeker ook voor improvisatiedocenten is dit verplichte kost - en een verademing.

Bestel hier


Impro For Storytellers

Impro for storytellers

Keith Johnstone

Het vervolg op de klassieker Impro , een paar decennia later geschreven. Vult het vorige boek mooi aan, al is er enige overlap. Vooral erg waardevol voor improvisatiedocenten. Hoewel je nooit letterlijk als docent de methodes van Keith moet volgen - want het moet natuurlijk allemaal van binnenuit komen...

Goedkoopste fysieke druk


Theater uit het niets

André Besseling

De Nederlandse klassieker. Door André Besseling, een van de allereersten die in Nederland theatersport en improvisatietheater volgens Keith Johnstone deden en één van mijn allereerste docenten. Met een lijst met honderden spelvormen. Check ook zijn Improcentrum Nederland

Fysiek boekTruth In Comedy <br>Del Close

Truth In Comedy

Charna Halpern, Del Close

Alleen de titel maakt dit boek al een must read. De waarheid roept herkenning op en die is grappig. Over het moeilijke vak van het maken van comedy. Een klassieker.

Fysiek boek


Improvisation For Theater <br>Viola Spolin

Improvisation For Theater

Viola Spolin

 

Een tijdloos meesterwerk dat inzicht geeft in Spolin's visie op improvisatie die door de groten der aarde al decennia geroemd worden. Door middel van heldere instructies en innovatieve oefeningen biedt Spolin een praktische en toegankelijke benadering van improvisatie, die zowel beginners als gevorderde spelers aanspreekt. Haar focus op spel, creativiteit en samenwerking vormt de basis voor een diepgaand begrip van improvisatie als kunstvorm. Dit boek is een onschatbare bron voor iedereen die een dieper inzicht wil krijgen in de essentie van spontaniteit op het podium."

Fysiek boekGroup improvisation Peter Gwinn Group Improvisation

Peter Gwinn

 

Een rake collectie warming up spellen voor improvisatie, theatersport, maar ook bedrijfstrainingen. De spellen zijn uitgebreid omschreven, niet alleen hoe ze uit te voeren, maar ook waarom je ze zou doen. Dat sluit mooi aan bij mijn stukje over warming ups voor een voorstelling.

Fysiek boek

 

В Copyright 2007 Voo Roemer Lievaart . All Rights Reserved.